INSTAPPEN OP IEDER MOMENT

van de vier stappen van het ErEm systeem

Inkoop optimalisatie van chemische stoffen gebeurt in een vier staps systeem. Dit ErEm systeem koppelt technische inzichten aan inkoop strategie. In vier stappen kun je snel een flexibel grondstoffen portfolio opzetten. Dat bespaart kosten, en vermindert de risico's van geen leveringen ontvangen, en dus van stilstaande productielijnen, en teleurgestelde klanten.

DE INVENTARISATIE MODULE

Weet je niet goed waarom iets gekocht moet worden? 

Ik help je. Met de inventarisatie module weet je snel waarom en voor hoeveel je een chemische stof koopt. 

Samen maken we een inventarisatie van alle materialen die gekocht worden, met jaarlijkse hoeveelheden en kosten. Technisch brengen we in kaart waar elk materiaal voor gebruikt wordt, wat de kritische eigenschappen zijn en of er wettelijke beperkingen zijn. Dit geeft een beeld van de eisen die aan een grondstof gesteld worden: zodat je later andere leveranciers kunt vragen om chemische alternatieven die aan deze zelfde eisen voldoen.

Hoe werkt dit in de praktijk?

De inventarisatie module kost een aantal sessies, en heeft waarschijnlijk input nodig van verschillende mensen. Reken bij kleinere chemie portfolio's - tot 100 verschillende grondstoffen - op rond de 100 uur werk met een doorlooptijd van enkele weken. Grotere portfolio's - zeg honderden verschillende grondstoffen - hebben wat meer werk nodig maar eenzelfde doorlooptijd.

En nu?

Vind je met name deze stap interessant en wil je het er graag in detail over hebben? Dat kan:

  • vul onderstaand formuliertje in, dan mail ik je voor een belafspraak

Haast? Bel dan meteen: 06 51 60 30 63.

HET BACK-UP PLAN EN KOSTENBESPARINGEN

Wil je duidelijk hebben waar je risico's loopt en waar kostbesparingen mogelijk zijn? 

Vermoed je dat de levering van kritische materialen wel eens in gevaar kan zijn, maar weet je niet wat je er aan kan doen? Met de ontwerp en analyse modules maken we de risico's duidelijk en werken we aan een back up plan. 

De ontwerp module definieert de structuur van het chemie portfolio. Iedere (grond)stof krijgt een eigen code. Alleen stoffen die voor precies hetzelfde doel gebruikt worden en aantoonbaar uitwisselbaar zijn, vallen onder dezelfde code. Dit maakt meteen duidelijk hoeveel verschillende stoffen er gebruikt worden, en welke stoffen geen alternatief hebben.

De analyse fase geeft een plan voor kostenbesparingen, en een plan voor risicobeperking. We analyseren in detail welke stoffen gecombineerd kunnen worden, en welke stoffen uniek zijn.

Een combinatie van grondstoffen betekent dat je meer opties krijgt en dus meer mogelijkheden, ook in onderhandelingen. Hier volgt het plan voor kostenbesparingen uit. De ervaring is dat er 5 tot 10% op de kosten bespaard kan worden.

In het andere geval – één unieke grondstof – is er geen alternatief, en is er dus een aanzienlijk risico is dat ze op een bepaald moment niet meer geleverd kunnen worden. Dat kan betekenen dat er niet geproduceerd kan worden, of dat klanten geen product ontvangen. Voor dit type materialen bedenken we een back-up plan. 

Hoe werkt dit in de praktijk?

Het back-up plan en de kostenbesparingen zijn het best op te zetten in een aantal discussie workshops. Voor de kleinere chemie portfolio's - tot 100 verschillende grondstoffen - zijn vier tot vijf sessies nodig. Grotere portfolio's - zeg honderden verschillende grondstoffen - hebben wat meer sessies nodig door de hogere complexiteit. Meestal zijn er meer ideeën dan er uitgevoerd kunnen worden, dus in de laatste stap stellen we prioriteiten door een top drie van mogelijkheden te definiëren

En nu?

Vind je met name deze stap interessant en wil je het er graag in detail over hebben? Dat kan:

  • vul onderstaand formuliertje in, dan mail ik je voor een belafspraak

Haast? Bel dan meteen: 06 51 60 30 63.

IMPLEMENTATIE

Sta je te trappelen om de plannen te implementeren maar weet je niet goed waar te beginnen?  

De uitvoeringsfase heeft een aantal stappen in de juiste volgorde om zowel de kostenbesparingen als de back-up te realiseren. Bedenk wel dat dit niet een éénmalige activiteit is maar een continue verbetering van het portfolio. Op deze manier wordt een grondstoffen portfolio steeds verder geoptimaliseerd. Dit geeft een steeds betere continuïteit in levering, en een steeds betere kostenbeheersing.  

Hoe werkt dit in de praktijk?

Uitvoering is gebaat bij focus, dus het voorstel is om een project team inclusief mijzelf hier een aantal weken aan te laten werken, voor een aantal uren per week. Mijn doel is mezelf zo snel mogelijk overbodig te maken in die weken zodat uiteindelijk alles door jullie zelf gedaan kan worden.

En nu?

Vind je met name deze stap interessant en wil je het er graag in detail over hebben? Dat kan:

  • vul onderstaand formuliertje in, dan mail ik je voor een belafspraak

Haast? Bel dan meteen: 06 51 60 30 63.


CONTACTFORMULIER VOOR BEL AFSPRAAK

0 of 350
De inventarisatie module
Back-up plan en kostenbesparing
Implementatie
Alles
>